×

+30 27220 23002

Ελληνικά
Αρχική

163ο Καρναβάλι Μεσσήνης

Καρναβάλι Μεσσήνης...

...με ρίζες στους αιώνες   

Το περίφημο Καρναβάλι της Μεσσήνης, το 163ο φέτος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά σε όλη τη Μεσσηνία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Από τα πιο παλιά και ξακουστά με μια πληθώρα εκδηλώσεων υπόσχεται ενα πραγματικά αληθινό γλέντι με τοπικά έθιμα.

Αναλυτικότερα, η ημέρα της Τσικνοπέμπτης σηματοδοτεί τι θα επακολουθήσει.Οι δρόμοι της Μεσσήνης εκείνη την ημέρα πλυμμηρίζουν από κόσμο , ντόπιους και επισκέπτες που απολαμβάνουν τα εδέσματα που προσφέρονται δωρεάν όπως ψητά κρέατα και το περίφημο παστό (Για όσους δε γνωρίζουν είναι το χοιρινό κρέας που παστώνεται με κρασί και πορτοκάλι και καπνίζεται σε ξύλα οξιάς).

Το Σάββατο πριν τη Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής σε αίθουσα εκδηλώσεων. Εκεί, μικροί μεγάλοι διασκεδάζουν φορώντας αποκριατικές φορεσιές. Επίσης, μεγάλο αποκριάτικο γλέντι λαμβάνει χώρα και σε άλλες περιοχές όπως  στο δημοτικό διαμέρισμα Βελίκας, Μυρτοποταμιάς και Νεοχωρίου.

Την Κυριακή της Αποκριάς, το καρναβάλι συνεχίζεται με παραδοσιακούς χορούς και το 'γαιτανάκι' στην πλατεία της Μεσσήνης και στις εννέα το βράδυ σε όλες τις γειτονές της Μεσσήνης αλλά και σε χωριά του Δήμου ανάβονται μεγάλες φωτιές και γύρω από αυτές στήνεται χορός. Η βραδιά πάντα κλείνει με πυροτεχνήματα και αναβίωση κάποιων εθίμων όπως «τυρής - ταραμάς» και «φάγατε- φάγαμε». Στον Νερόμυλο γίνεται αναβίωση του δρώμενου «χωριάτικος γάμος, ένα περίεργο προξενιό». Στο Μαγγανιακό λαμβάνει χώρα το καρνανάλι του Μαγγανιακού. Μεγάλο γλέντι με πολλά κεράσματα επικρατεί και στο δημοτικό διαμέρισμα Βαλύρας και της Χαραυγής.

Την Καθαρά Δευτέρα το καρναβάλι στην αποκορύφωση του, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με τους «Φουστανελάδες» των συλλόγων της Μεσσήνης να οδεύουν προς την Κρεμάλα οπου γίνεται η αναπαράσταση της «γριάς Συκούς» από τον Ιμπραήμ Πασά. Ενα ξεχωριστό έθιμο από τον 18ο αιώνα, που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Εκεί σερβίρεται η παραδοασιακή φασολάδα από τον σύλλογο γυναικών Μεσσήνης. Το μεσημέρι βγάζει τον λόγο του ο βασιλιάς Καρνάβαλος, ο οποίος αποκαλείται 'βαρυσήμαντος' και οι εκδηλώσεις πια θα κορυφωθούν με την ξακουστή Καρναβαλική παρέλαση των αρμάτων και μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών, μαζορετών, φιλαρμονικών . Ταυτόχρονα στη πλατεία της Μεσσήνης στήνεται μια εξέδρα, όπου καλεσμένοι είναι διάσημοι τραγουδιστές οι οποίοι προσφέρουν κέφι και χορό στους Μεσσήνιους. Εορτάζονται επίσης τα παραδοσιακά κούλουμα στη πλατεία της Λογγάς και στη πλατεία του Πεταλιδίου με πολύ χορό και πέταγμα του χαρταετού.

Συνοψίζοντας, από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι ένας θεσμός παράδοσης που όχι απλά το παρακολουθεί κάποιος αλλα το ζει! Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον Δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους , κάθε χρονιά να είναι αντάξια της προηγούμενης, καθώς ο θεσμός μετράει πάρα πολλά χρόνια και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν τα ίδια λαμπρά έθιμα που στιγμάτισαν την Μεσσηνιακή παράδοση!